© Christian Wyss-Chodat

#EHCTII2022 – Day 2

Two games with great suspense. Deux matchs à grand suspens.

The main interest of this second day of the EHF EuroHockey Club Trophy II was the start of the Ukrainian team from Zytomyr region in the competition, against Slagelse from Denmark. Was it because the latter had already tested the field yesterday that they started the game better? But the Ukrainians, guided by a powerful goalkeeper, resisted and had a few chances to score. The paradox? As Zytomyr started to dominate, the Danes opened the score on a counter-attack. So it was 1-0 when we reached the big break. The second half started like a carbon copy of the first: Ukrainian domination and Danish goal. With 2-0 in their favour, the Ukrainians increased their pressure and deservedly reduced the score. But with the help of a good goalkeeper, some luck and a well organised defense, the Danes kept their one-goal lead.

The second match of the day was between the local Servette team and Slavia Prague. The large crowd was treated to a clash of styles between the Czechs, who were adept at pressing, and the Swiss, who relied on the speed of their forwards. The tactics of Servettiens paid off with a 2-0 advantage at half-time. After the big break, the game became more intense and rhythmic. The result was a quick equalizer for Prag. Then Servettiens took a lead that the public thought was enough. But Slavia managed to equalise. The final result, 3-3, is neither a disadvantage nor an advantage for either team.

Tomorrow, the final round of qualifying matches will take place before Monday’s classification matches: Prague against Cardiff and Zytomyr against the Western Wilcats.

Grand intérêt de cette deuxième journée de l’EHF EuroHockey Club Trophy II, l’entrée en scène de l’équipe ukrainienne de la région de Zytomyr, opposée aux Danois de Slagelse. Est-ce parce que ces derniers avaient déjà pu tester le terrain hier qu’ils ont mieux entamé la partie ? Mais les Ukrainiens guidés par un gardien à la voix puissante résistaient et se procuraient quelques occasions de marquer. Le paradoxe ? Alors que Zytomyr commençait à dominer, les danois ouvraient la marque sur contre-attaque. C’est donc sur le score de 1 à 0 que l’on atteignait la grande pause. La deuxième mi-temps débutait comme la copie conforme de la première : domination ukrainienne et but danois. A 2 à 0 en leur défaveur, les Ukrainiens ont accentué leur pression et réduit le score de manière méritée. Mais, complice un gardien en état de grâce, un peu de chance et une défense bien organisée, les Danois ont conservé leur avance d’un but.

Le deuxième match du jour a opposé les locaux de Servette au Slavia Prague. Les spectateurs, venus en nombre, ont eu droit à une opposition de style entre des Tchèques adeptes du pressing et des Suisses misant sur la vitesse de leurs attaquants. La tactique des servettiens s’est avérée payante avec un avantage de 2 à 0 à la mi-temps. Après la grande pause, le match s’est rythmé. Avec comme résultat une rapide égalisation des Pragois. Puis les Servettiens ont repris une longueur d’avance que le public croyait suffisant. Mais non, le Slavia est parvenu à égaliser. Le résultat final, 3 à 3, ne lèse ni n’arrange aucune des deux équipes.

Place demain au dernier tour qualificatif avant les matchs de classement de lundi : 13h15 Prague contre Cardiff et à 15h30 Zytomyr contre les Western Wildcats.